На сайті 11893 реферати!

Усе доступно безкоштовно, тому ми не платимо винагороди за додавання.
Авторські права на реферати належать їх авторам.

Дослідження харчування

Реферати > Біологія > Дослідження харчування

Частота споживання “Чи їсте ви м’ясо/рибу/хліб/молоко… в середньому більше 1 разу в день, 1 роз на день, 2-3 разі не тиждень, 1 раз на тиждень, 1 раз на місяць і т.д. Дає змогу отримати дані, розраховуючи на чесність пацієнта. Багато людей харчується нерегулярно, у вихідні дні їсть по-іншому, ніж у робочі дні.

 

Таблиці їжі.

Британські таблиці їжі найкращі в світі завдяки оригінальним роботам McCance і Widdowson, продовжених Paul і Suothgate і колегами, при підтримці Медичної Дослідницької Ради, Міністерства сільського господарства та ін. 969 страв і напоїв зібрані в 13 груп; кожній страві відповідає порядковий номер (всі вони можуть бути введені в комп’ютер). Для більшості страв існує характеристика за слідуючими категоріями (з розрахунку на 100г в порції):

Органічні елементи – вода, цукор, крохмаль, наявні вуглеводи, харчові волокна, білок, жир, калорійність (в ккал і кДж)

Необхідні неорганічні елементи – Na, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, S, Cl

Вітаміни – А, β-каротин, D, тіамін, рибофлавін, ніацин вільний і з триптофаном, С, Е, В6, фоліат (вільний і загальний), пантотенат і біотин

Амінокислоти – в більшості страв присутні 18 амінокислот: ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, цистеїн, фенілаланін, тирозин, триптофан, треонін, валін, аргінін, гістидин, аспарагін, глютамін, пролін і серин.

Холестерин і жирні кислоти: їжа містить жир, холестерин і 16 чи більше жирних кислот: 14:0, 15:0, 16:0, 17:0, 18:0, 16:1, 18:1, 20:1, 22:1, 18: 2, 18:3, 18:4, 20:4, 20:5, 22:5, 22:6.

Взагалі для їжі є 70 харчових складових в таблицях Пола і Сотгейта, хоча є випадкові пропуски там, де ще не проведені дослідження. Ці таблиці треба вдосконалювати, оскільки з’являється нова їжа, нові способі приготування їжі, а складові компоненти використовуються лікарями. Видані окремі додатки з даними про їжу, яку їдять іммігранти.

Варіабельність вмісту нутрієнтів – Британські таблиці дають усереднені значення в вмісту нутрієнтів. Нові Американські таблиці містять дані по всій можливій широті коливань вмісту нутрієнтів, хоча це не значить, що якась їжа містить саме стільки, скільки написано в таблиці (коливання в межах + 25%)

Рекомендовані денні норми нутрієнтів (RDA). RDA нутрієнтів – стандарт для вживання нутрієнтів (здорові люди протягом деякого часу). Як правило потреби людей нижчі, ніж RDA (крім енергії) RDA може бути збереженим протягом певного часу, але не обов’язково зберігати їх кожен день. Під час хвороби потреби змінюються (при діареї втрачається К, при нефротичному синдромі – протеїни), тому RDA треба корегувати. При парентеральному харчуванні потреби трохи інші ( не засвоюється пантотенат, молібден, хром, деякі вітаміни тощо)

 

Біохімічні методи.

Біохімічні методи є важливою частиною постановки діагнозу. Плазмова концентрація Na і К важлива для діагностики і лікування різних електролітних розладів, а концентрація в плазмі і червоних клітинах крові фоліату і плазмовий В12 можна використати для лікування пацієнтів з мегалобластичною анемією. Біохімічні тести використовуються для багатьох інших нутрієнтів для: 1) уточнення діагнозу; 2) для виявлення субклінічних ознак недостатності нутрієнтів. Для деяких патологічних станів характерне зростання вмісту певних речовин (В12 в плазмі при гострому гепатиті). При недостатності споживання організм проходить 3 стадії:

Адаптації (зниження виділення з сечею нутрієнта чи метаболітів)

Компенсована стадія біохімічних змін (клінічний прояв відсутній чи неспецифічний)

Декомпенсації (клінічні ознаки дефіциту)

 


 

Страва

Опис і кільтість моделей

Вода, г

Цукор, г

Крохм. і декст­рини, г

Харчові волокна, г

Заг. азот, г

Зернові, мучні і солодкі страви

 

 

 

 

 

 

19

Рис шліфований, сирий,

5 моделей з різних магазинів

11.7

Tr

86.8

2.4

1.09

20

варений

5 проб з різних магаз., зварені у кип’ятку

69.9

Tr

29.6

0.8

0.37

21

Житня мука (100%)

 

15.0

Tr

75.9

-

1.40

22

Саго сире

2 проби з різних магазинів

12.6

Tr

94.0

-

0.04

23

Манна крупа, сира

2 проби з різних магазинів

14.0

Tr

77.5

-

1.87

24

Соєві зерна, багаті жиром

Змішана проба

7.0

11.2

12.3

11.9

6.45

25

з низьким вмістом жиру

Змішана проба

7.0

13.4

14.8

14.3

7.94

26

Спагетті сирі

6 моделей з різних магазинів

10.5

2.7

81.3

-

2.39

27

варені

6 моделей з різних магазинів, зварені у кип’ятку

71.7

0.8

25.2

-

0.74

28

з консервов. томатним соусом

6 великих коробок з різних магазинів

83.1

3.4

8.8

-

0.30

29

Тапіока сира

 

12.2

Tr

95.0

-

0.07

Хліб і булочки

 

 

 

 

 

 

30

Хліб з непросіяної муки

 

40.0

2.1

39.7

8.5

1.51

31

чорний

 

39.0

1.8

42.9

5.1

1.56

32

товіс

 

40.0

2.4

42.7

4.6

1.70

33

білий

 

39.0

1.8

47.9

2.7

1.40

Перейти на сторінку номер: 1  2  3  4 Версія для друкуВерсія для друку   Завантажити рефератЗавантажити реферат