Під час вагітності збільшуються витрати внутрішніх енергетичних ресурсів жіночого організму — спочатку на розвиток плода, матки, плаценти, молочних залоз, потім на пологи. Крім того, у період вагітності створюється енергетичне депо (жировий запас), що використовується під час лактації. Усі ці витрати енергії мають постійно поповнюватися, тому вагітні жінки потребують повноцінного харчування.
Існує помилкова думка, що вагітна жінка повинна значно змінити свій звичайний раціон, включивши в нього особливі, найчастіше дорогі продукти. Навпаки, звичайна проста їжа може бути здоровою і корисною. Звичайно, вона має бути збалансованою за основними поживними властивостями. Норми потреб у поживних речовинах і енергії для вагітних жінок наведені в табл.1.
Таблиця 1
Норми потреб у поживних речовинах та енергії для вагітних жінок
Назва поживних інгредієнтів |
Рекомендовані величини для жінок, г |
||||
у звичайному стані |
під час вагітності, особливо |
||||
Білок |
66 |
96 |
|||
У тому числі тваринний |
36 |
56 |
|||
Жири |
73 |
85 |
|||
Вуглеводи |
318 |
348 |
|||
Енергетична потреба |
|||||
Кількість, ккал |
2200 |
2550 |
|||
Мінеральні речовини, мг |
|||||
Фосфор |
1200 |
1650 |
|||
Кальцій |
800 |
1100 |
|||
Магній |
400 |
450 |
|||
Залізо |
18 |
38 |
|||
Цинк |
15 |
20 |
|||
Йод |
0,15 |
0,18 |
|||
Вітаміни, мг |
|||||
С |
70 |
90 |
|||
А |
800 |
1000 |
|||
Е |
8 |
10 |
|||
Д |
2,5 |
12.5 |
|||
В1 |
1,1 |
1,5 |
|||
В2 |
1,3 |
1,6 |
|||
В6 |
1,8 |
2.1 |
|||
Ніацин |
14 |
16 |
|||
Фолієва кислота* |
180 |
400 |
|||
Селен* |
55 |
65 |
|||