2.3.Водний і сольовий обмін.
Поряд з обміном органічних речовин в організмі здійснюється водний і сольовий обмін. Ці речовини є джерелом енергії і поживними речовинами, але їх значення для організму дуже велике.
Вода входить до складу клітин, міжклітинної і тканинної рідини, плазми й лімфи. Загальна її кількість в організмі людини становить до 75%. У клітинах вода хімічно зв'язана з білками, вуглеводами та іншими сполуками. Вона розчиняє органічні й неорганічні сполуки. Усмоктування поживних речовин у кишечнику, їх поглинання клітинами з тканинної рідини й виведення з клітин кінцевих продуктів обміну може здійснюватися тільки в розчиненому стані й за участю води. Вода — безпосередній учасник усіх реакцій гідролізу. Добова потреба у воді дорослої людини складає близько 40 г на 1 кг маси його тіла (2,5—3 л). Ця потреба залежить від умов і температури середовища. Надходить вода в організм при питті й у складі їжі. У тонкому й товстому відділах кишечнику вода всмоктується в кров, звідки вона потрапляє в тканини, а з них разом із продуктами розпаду проникає в кров і лімфу. З організму вода виводиться в основному через нирки, а також шкіру, легені (у вигляді пари) і з калом.
Обмін води в організмі тісно пов'язаний з обміном солей.
Мінеральні речовини надходять в організм людини з їжею, відкладаються у вигляді солей і входять до складу різних органічних сполук. Так, залізо включене в молекулу гемоглобіну й бере участь у транспортуванні кисню й вуглекислого газу, йод входить до складу гормону щитоподібної залози, сірка й цинк містяться в гормонах підшлункової залози. Для кровотворення необхідні залізо, кобальт, мідь; солі фтору й кальцію входять до складу кісток; кальцій і натрій створюють певну концентрацію іонів у клітинній мембрані й по обидва боки від неї і т. ін.
Загальна кількість мінеральних речовин у тілі людини становить близько 4,5%. Усі ці елементи надходять в організм з їжею і водою. Заліза багато в яблуках, йоду — у морській капусті, кальцію — у молоці, сиру, бринзі, яйцях і та ін.
Людина потребує постійного надходження натрію та хлору. Натрій створює певну концентрацію іонів у плазмі, тканинній рідині, хлор (складова частина соляної кислоти) — компонент шлункового соку. Ці найважливіші компоненти організм отримує з кухонною сіллю.
2.4.Необхідність вітамінів для життєдіяльності організму.
Вітаміни (від лат. «віта» — життя) — біологічно активні речовини, необхідні для життєдіяльності організму. Вони сприяють нормальному перебігу всіх життєвих процесів. Вітаміни були відкриті російським лікарем М. 1. Луніним (1853—1937 pp.). Вітаміни сприяють зміцненню здоров'я, збільшують опірність організму застудним та інфекційним захворюванням, підвищують працездатність.
При нестачі того чи іншого вітаміну — гіповітамінозі — або при відсутності вітамінів — авітамінозі — виникають глибокі порушення в процесах обміну речовин, які ведуть до тяжких захворювань, до самої загибелі організму. Організм людини не здатний синтезувати вітаміни й повинен щодня одержувати їх з їжею, насамперед з рослинною.
Позначаються вітаміни великими літерами латинського алфавіту; А, В, С, D, Е, К, РР, Н. Деякі букви, наприклад В1, охоплюють цілі групи: від В1 до В15.
Найважливіший з вітамінів — вітамін А. Його називають вітаміном росту, він бере участь в окисно-відновних реакціях обміну. При нестачі вітаміну А в організмі спостерігається сухість шкіри, сухість рогівки очей та ЇЇ помутніння. З нестачею вітаміну А пов'язане порушення присмеркового зору («куряча сліпота»). Найбільш багаті вітаміном А печінка, вершкове масло, молоко, морква, абрикоси та ін.
Вітамін С, або аскорбінова кислота, синтезується в рослинах і накопичується в шипшині, лимоні, смородині, зеленій цибулі, плодах журавлини та ін. У наш час розроблений промисловий синтез вітаміну С. При його нестачі розвивається цинга, особливо відчувається нестача вітаміну С навесні (у людини з'являються сонливість, втома, апатія).
Вітамін D відіграє важливу роль в обміні кальцію, фосфору й у цілому — у процесі утворення кісток. При відсутності вітаміну D солі кальцію й фосфору не відкладаються в кістках, а виводяться з організму, і тому кістки, особливо в дітей, розм'якшуються. Під вагою тіла ноги викривляються, на ребрах утворюються потовщення — чотки, затримується розвиток зубів. Найбільш багаті вітаміном D печінка риб, вершкове масло, ікра, жовток яєць. Рослини містять речовину, близьку до вітаміну D, — ергостерин, який під впливом сонячних і ультрафіолетових променів переходить у вітамін D.
Вітаміни групи В (B1, В2 В6, В12 та ін.) регулюють багато ферментативних реакцій обміну речовин, особливо обміну білків, амінокислот, нуклеїнових кислот. При їх нестачі порушуються функції нервової системи (хвороба бері-бері), шлунково-кишкового тракту (проноси), кровотворних органів (недокрів'я) та ін. Ці вітаміни містяться в печінці ссавців і деяких риб, у нирках, петрушці та ін.
Вітамін РР необхідний для нормальної нервово-психічної діяльності.
Отже з усього вище сказаного ми можемо зробити висновок,що процес обміну речовин у організмі дуже складний,та потребує ретельного вивчення,адже порушення на одній із його ланок може призвести до різних захворювань.А досконало вивчивши особливості обміну речовин ми зможемо вжити заходи профілактики.