На сайті 11893 реферати!

Усе доступно безкоштовно, тому ми не платимо винагороди за додавання.
Авторські права на реферати належать їх авторам.

Алкоголізм

Реферати > Різне > Алкоголізм

Поширення пияцтва на Русі пов'язане з політикою

панівних класів. Було навіть створено думку, що пияцтво є нібито стародавньою традицією російського народу. При цьому посилалися на слова літопису: «Веселість на Русі — є пити». Український і російський історик, етнограф, знавець по­буту і звичаї» народу, професор М І Костомаров (1817— 1885 рр.) повністю спростував цю думку. Він довів, що в Стародавній Русі пили дуже мало, лише на великі свята варили мед, брагу або пиво, міцність яких не пере­вищувала 5- 10%. Чарку пускали по колу, і з неї кожний відпивав кілька ковтків». У будні жодних спиртних на­поїв не пили, і пияцтво вважали найбільшою ганьбою і гріхом.

Але з XVI століття почалося масове завезення горіл­ки й вина з-за кордону. За Івана IV І Бориса Годунова запроваджуються «цареві кабаки», які давали багато грошей у державну скарбницю. А проте вже тоді були спроби обмежити вживання спиртних напоїв. Так, у 1652 році вийшов указ «продавати горілку по одній чарці людині». Заборонялося продавати вино питцям, а також усім під час постів, у середи, п'ятниці і неділі.[2.69] Одначе з фінансових міркувань невдовзі до указу було внесено поправку: «Щоб великого государя скарбниці вчинити прибуток, питців з кухлевого двору не відганя­ти», чим фактично підтримувалося пияцтво.

З 1894 року продаж горілки став царською монополією.

Справді, у Росії створилася своєрідна «питна процедура», за якою жодна визначна подія, жодний день відпочинку не повинен проходиш без вина. Народилася дитина — хрестини. ІІомерла людина - поминки. Зустрі­чають народження п'ю її, за здоров'я, проводжають людину з життя за упокій, Ставало зовсім негоже не запропонувати гостям впинити, не «почастувати» приятеля за дружньою розмовою, не «підмазати» вином під час ділової розмови.

Це був культ не вина, а горілки, пропагувалося пияцтво за будь-яких життєвих ситуацій, починаючи від релігійних свят і кінчаючи найменшими подіями у по­всякденному житті, наприклад купівлею особистих речей, які треба було «обмити», заохочувалося вживання алкоголю у великих кількостях, що пов'язува­лося з «широчінню» російської душі

Уряд розумів, що горілка дає неймовірні прибутки і відволікає народні маси від боротьби.

Однією з таких плям минулого, сліди якої ще збереглися в нас, є пияцтво й алкоголізм. Може, державі треба припинити продаж вино-горілчаних ви­робів узагалі й запровадити так званий сухий закон? Але традиції, звички мають величезну силу. Це— одна з причин, чому ми поки що не можемо відмовитися від продажу горілки. Другою причиною є те, що забо­рона може призвести до поширення самогоноваріння, а в зв'язку з цим — до витрачання великої кількості зер­на, цукру, фруктів та інших цінних продуктів, до спекуляції, до незаконного продажу спиртних напоїв, до зро­стання захворювань і отруєнь у результаті вживання алкогольних напоїв, Життя показало, що заборона продажу спиртних • напоїв у деяких країнах не тільки не сприяє зменшенню алкоголізму, а, навпаки, як свідчить статистика, у ряді випадків збільшує пияцтво. Отже, «сухий закон» проблеми не розв'язує.

І на сьогодні вживання алкогольних напоїв на земній кулі характеризується колосальними цифрами. [16.47]

1.2 АЛКОГОЛЬ – НАРКОТИЧНА РЕЧОВИНА

Тепер вже ні в кого не викликає сумніву, що алкоголь – наркотична отрута, а ступінь отруєння організму людини залежить від міцності і дози спиртного, а також частоти його вживання.

Алкоголь, або винний (етиловий) спирт, являє собою прозору і легко займисту з характерним їдким запахом і пекучим смаком речовину. Міцність спирту(в градусах чи в відсотках), залежить від кількості води . Етиловий спирт – основний компонент різних спиртних напилків. Коньяки виробляються з винного спирту міцністю 40-57%, деякі настоянки і горілку – 20-56%, шампанське і різні сорти вин – 10-20%, пиво – 2,5-6%.

Найбільш поширений спосіб виробництва спирту заснований на бродінні. Для виробництва спиртних напоїв використовується процес бродіння найрізноманітніших продуктів, які містять цукор або вуглеводи. Суть бродіння полягає в тому ,що під впливом дріжджових грибків виноградний цукор(глюкоза) вуглекислоту і спирт. Процес цей досить складний і складається з багатьох етапів, в яких приймають участь велика кількість різних ферментів. Важливо зазначити, що разом з етиловим спиртом при бродінні формуються сивушні масла – отруйні речовини, які складаються з азотних продуктів. Алкоголь – кліткова отрута; в певних дозах смертельний для всіх живих істот. В дослідах на ізольованому серці тварин було встановлено .що алкоголь в концентрації 1:100 викликає різке пригнічення діяльності серцевого м’язу ,а при більших дозах викликає його повний параліч. Концентрація алкоголю в крові більше 7-8% є смертельною для людини. Токсична дія на мікробів лежить в основі використання алкоголю з метою асептики і антисептики.

Тяжкість алкогольного отруєння виявляється кількістю і якістю випитого спиртних напоїв. Міцні напої впитуються швидше , максимальна концентрація спирту досягається вже через 1,5 години. З поширених (і очищених) алкогольних напоїв найбільшою токсичністю володіє горілка. Надзвичайно небезпечним є метиловий спирт він викликає сліпоту. Смертельна доза – 50-100 г.

Небезпечними є також сурогати алкоголю : денатурат – технічний спирт з домішками метилового спирту .а також інших отруйних речовин ; політура – технічний етиловий спирт з вмістом ацетону, бутилового і алілового спиртів; клей БФ , основою, якого є фенольно - формальдегідна смола і полівінацеталь, які розчинені в етиловому спирті і ацетоні; етилен – гліколь. Що відноситься до дигідроксильних спиртів і входить в склад антифризу, або гальмуючої рідини; різні склоочисники. До алкогольних сурогатів відносяться також одеколони і лосьйони – поширені косметичні засоби, які містять до 60% етилового спирту, а також ефірні масла. Як замінник горілки використовують і гідролізовані і сульфітні спирти, які являють собою етиловий спирт, отриманий з деревини шляхом гідролізу. В 1л сухого вина є тільки 3% цукру, азотних речовин 0.2 г., мінеральних солів – 3,5г. А головне в таких винах достатня кількість алкоголю до 14- 16%, в шампанському до 12%. Крім того в вині міститься гліцерин.[10.51]

1.3 ПЕРЕДУМОВИ ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ

Окремі суворі прихильники тверезості вважають неможливим будь – яке вживання алкоголю. На щастя не всі люди, які іноді випивають стають алкоголіками. Тому вважатимемо, що зловживання – це така стадія, коли перед людиною постають фізичні, розумові або соціальні проблеми . Проблема алкоголізму одна з найскладніших соціальних проблем . Неможливо визначити скільки спиртного можна вжити. Щоб це не вважалося проблемою. У більшості випадків причину споживання алкоголю можна пояснити в соціальному плані (за компанію, з якоїсь нагоди, без будь – якого приводу ). Інколи вживання алкоголю стає систематичним. Із часом у таких людей виявляються проблеми на роботі , в сім’ї, виникають перші симптоми, як потяг до спиртного, коли втрачається контроль над кількістю випитого, коли доза збільшується можна говорити про алкоголізм. Базуючись на наукових даних, можна стверджувати, що в Україні майже 2 млн. людей щоденно вживають 200-300 мл спиртного.

Перейти на сторінку номер: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15 
 16 
Версія для друкуВерсія для друку   Завантажити рефератЗавантажити реферат